kopi menyebabkan kanker, benarkah?

Laporan Reuters lewat Mac lalu mencadangkan hakim mahkamah tinggi di Los Angeles, California, memutuskan kepada 90 syarikat kopi tempatan untuk memasukkan label amaran kanser pada pembungkusan produk. Malangnya, plaintif tidak dapat mengemukakan bukti berkaitan dengan kesan negatif akrilamida dalam kopi, yang dikatakan sebagai karsinogenik atau disebabkan oleh kanser.

Ketahui acrylamide dalam kopi!

Acrylamide adalah karsinogen atau pencetus kanser, yang dihasilkan secara semulajadi dalam pembuatan makanan tertentu. Tahap suhu dan panjang masa pemanasan menentukan jumlah kandungan acrylamide yang dihasilkan. Dalam proses membuat kopi, acrylamide dihasilkan apabila biji kopi dipanggang untuk menghasilkan aroma kopi yang tersendiri.

Selain proses pemanggangan, acrylamide juga boleh dihasilkan melalui makanan panggang, bakar, panggang, atau goreng. Contohnya adalah roti bakar, kentang goreng, kerepek kentang, bijirin dan biskut. Sebenarnya, beberapa produk biskut bayi dan makanan ringan organik juga mengandungi akrilamida.

Dalam badan, akrilamida ditukar menjadi komplikasi glikosidamida DNA yang berpotensi merosakkan. Walau bagaimanapun, berapa banyak pendedahan kepada akrilamide dianggap selamat atau berisiko kepada manusia belum diketahui. Sehingga kini, tiada bukti ilmiah yang sah yang boleh menghubungkan akrilamida dengan permulaan kanser pada manusia.

Fenomena kopi dan kanser

Seorang kakitangan Perhimpunan Kanser Amerika (American Cancer Society), J. Leonard Lichtenfeld, menyatakan bahawa masalah pencantuman label amaran kanser pada produk kopi didasarkan pada kajian-kajian terhadap tikus yang diberi air minum dengan kadar akrilamida yang tinggi.

Tikus diberi dos acrylamide 1000 hingga 10,000 kali lebih tinggi daripada jumlah yang digunakan oleh manusia. Menurut beliau, hasil kajian ini tidak relevan apabila diterapkan kepada manusia. Selain itu, terdapat perbezaan penyerapan dan metabolisme bahan kimia antara manusia dan tikus.

Malah, dos dan jumlah acrylamide dalam kopi sangat kecil berbanding dengan yang digunakan dalam eksperimen. Jumlah ini juga kurang daripada jumlah akrilamida yang dihasilkan oleh merokok.

Pendapat ini diperkuat dengan hasil kajian sistematik tahun 2014, yang menunjukkan bahawa tiada hubungan yang signifikan antara pengambilan akrilamida dalam makanan dan kanser pada manusia.

Dan kemuncaknya pada tahun 2016, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mencabut kopi daripada senarai “kemungkinan penyebab kanser” selepas meninjau lebih dari seribu kajian pada manusia dan haiwan berkaitan kesan karsinogenik dari pengambilan kopi.

Mengungkap manfaat sebenar kopi

Pakar berani menyatakan bahawa memakan 1-2 cawan kopi sehari tidak akan menyebabkan seseorang mendapat kanser. Malah, banyak kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan kopi dalam jumlah yang mencukupi setiap hari dapat mengurangkan risiko kanser.

Pada tahun 2017, kajian mendapati bahawa penggunaan satu cawan kopi sehari dikaitkan dengan risiko kanser hati dan kanser endometrium. Sementara di tahun 2018, didapati hubungan antara pengambilan kopi dengan berkurangnya risiko kematian pada pesakit-pesakit dengan kanser usus besar, serta berkurangnya risiko kanser payudara pada wanita pasca menopaus.

Sebagai tambahan untuk mencegah kanser, kopi dikenali untuk membantu mengawal tahap gula darah pada penderita kencing manis selagi tidak menambah pemanis yang berlebihan ditambahkan kepadanya.

Kopi belum terbukti mencetuskan berlakunya kanser. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh menggunakannya secara berlebihan. Kehadiran acrylamide dalam kopi adalah penemuan yang belum selesai dan akhir. Oleh itu, ini boleh menjadi pertimbangan untuk mengehadkan penggunaan harian kopi, yang cukup dua cawan sahaja. Oleh itu, anda masih boleh mendapatkan faedah positif dari warna hitam ini, tanpa bimbang tentang kesan negatif.

Baca juga: