atasi kelelahan karena kafein Dengan cara ini!

Apabila anda merasa kurang bertenaga, sesetengah orang memilih untuk mengambil minuman yang mengandung kafein seperti kopi, teh atau minuman lainnya. Biasanya, dalam masa yang singkat anda akan mendapat tenaga tambahan dan menjadi lebih fokus. Walau bagaimanapun, jika dos terlalu banyak, anda sebenarnya boleh merasakan sebaliknya.

Pengaruh kandungan kafein pada setiap orang adalah berbeza. sebagian orang yang minum kafein tiga kali sehari dan malam masih boleh tidur nyenyak. Walau bagaimanapun, terdapat juga orang yang mengambil kafein hanya sekali pada waktu pagi, tetapi merasa kurang nyaman dan sukar untuk berehat sehingga malam.

Jadi, apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami penurunan tenaga, tekanan, keletihan, dan tidur tanpa sebab kafein?

Terdapat  satu cara paling mudah untuk mengatasi adalah untuk menyahtoksik kafein selama tiga hingga empat minggu. Matlamatnya, untuk melihat bagaimana kandungan  kafein menjejaskan tahap tenaga anda.

Kemudian, selepas detoksifikasi selesai, maka anda boleh menentukan berapa banyak kafein diperlukan atau teruskan hari tanpa kafein. Baca juga: denyutan jantung normal kanak-kanak

Jika minum kopi adalah sebahagian dari rutin anda dan tidak mahu dihapuskan, cuba kekal dalam had yang munasabah. Tahap kafein sehingga 400 miligram sehari masih dianggap normal.

Kemudian, supaya anda masih boleh minum kopi tanpa rasa kesan letih dan gelisah, maka elakkan minuman berasaskan kopi dengan sirap manis, krim, dan pemanis tambahan.

Mengapa minum kafein kerana keletihan?

Penyebabnya adalah kerana zat kafein boleh mengaktifkan sistem saraf bersimpati yang dapat meningkatkan kadar denyut jantung, tekanan darah, dan mudah marah, iaitu kemampuan untuk bertindak balas atau merespon rangsangan.

Sebenarnya, peningkatan aktiviti bersimpati dalam badan tidak selalu buruk. Keadaan ini dapat membantu anda menumpukan perhatian dalam melaksanakan tugas yang sukar, menyelesaikan senaman, atau bersaing dalam perlawanan.

Walau bagaimanapun, apabila sistem saraf simpatik aktif secara berterusan, badan akan kehilangan masa yang cukup untuk berehat.

Dilaporkan oleh Healthline, kafein dianggap sebagai diuretik, bahan yang membuat anda sering buang air kecil.

Pernyataan ini sejajar dengan teori yang mengatakan bahawa banyak minum kopi meningkatkan risiko dehidrasi yang membuat tubuh berasa terlalu letih.

Keletihan juga boleh berasal dari gula, krim, atau sirap dalam minuman kafein anda. Oleh itu, badan memproses zat gula lebih cepat daripada kafein. Oleh itu, apabila gula telah diproses oleh tubuh, akan ada penurunan tenaga.

Selain keletihan, penggunaan kafein juga mempunyai kesan lain pada tubuh, misalnya, menyebabkan kekejangan otot, kekejangan, dan kejang, disebabkan oleh tahap perangsang yang tinggi. Gejala termasuk kelopak mata berkilat atau berjabat tangan. Baca juga: cara nak hilangkan jerawat dalam masa 1 hari

Minum dua hingga tiga cawan kopi sehari adalah selamat untuk orang dewasa yang paling sihat. Walau bagaimanapun, jika lebih daripada itu akan timbul dan berlaku kesan sampingan, seperti insomnia, kadar jantung tidak seimbang, sakit kepala akut, dan mudah marah apabila tidak minum kafein.

Oleh itu, berhati-hatilah dengan keletihan yang tidak dapat dijelaskan, penurunan berat badan, pening, kehilangan rambut, tekanan darah rendah, dan rasa sakit di dalam badan. Keadaan yang boleh berlaku kerana tahap kafein dalam badan telah mencapai had luar biasa.

Jika anda percaya bahawa minum kopi mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan, mulailah perlahan-lahan mengurangkannya.

Petua untuk mengurangkan penggunaan kafein adalah menggantikannya dengan minuman lain, seperti susu, coklat, teh badam, teh herba, dan decaf atau decaf. Anda juga boleh mencuba strategi untuk melarikan diri dari kafein hanya dalam seminggu.

Caranya, hari pertama kopi seperti biasa. Kemudian, pada hari ke-2 hingga ke 5 mencampur kopi biasa dengan 50% kopi decaf. Tambahan pula, ketika melangkah ke hari ke-6 minum campuran 25 peratus kopi biasa dan 75 peratus kopi tanpa kafein. Hari terakhir, penggunaan kopi tanpa kafein tulen.